fluoride therapy

سابقه استفاده از تمیز کننده‌ها و شوینده‌های دندان به دوران باستان برمی‌گردد. یونانیها، رومیها، یهودیان و بودائیها از جمله اقوام اولیه‌ای هستند که قوانین مذهبی برای تشریح چگونگی تمیز کردن دندان، را وضع کردند.تا کمی پیش از میلاد مسیح ، اجزای تشکیل دهنده تمیز کننده‌های دندان ، مواد معطر ، چوبهای جویدنی ،مواد معدنی و مواد دیگر بودند.

جان گرین وود دندانپزشک به جرج واشنگتن توصیه کرده بود که برای رفع سیاهی دندان خود از گچ یا ساقه سرو یا کاج استفاده کند.استفاده از نمک نیز از دورانهای بسیار دور در کشورهای چین ، یونان و روم متداول بود و بعدها در ایران توسط ابوعلی سینا توصیه شد.                                                                                          

اجزا تشکیل دهنده انواع خمیر دندان

اجزا تمیز کننده‌ها و شوینده‌های دندان تقریبا یکسان می‌باشند که به سه شکل خمیر ، پودر و یا مایع بکار گرفته می‌شوند. امروزه اجزای اصلی تمیز کننده‌های دندان که مورد قبول جامعه دندانپزشکی است، به شرح زیر است:

ماده براق کننده یا سائینه

این ماده برای برداشتن باقیمانده مواد غذایی یا هر نوع ماده بد رنگ کننده دندانها بکار می‌رود و حدود نیمی از وزن خمیر دندان را تشکیل می‌دهد که ممکن است کربنات کلسیم رسوبی فسفات دی کلسیک ، فسفات تری کلسیک ، پیروفسفات کلسیم، کربنات منیزیم، هیدروکسید آلومینیوم، متافسفات سدیم نامحلول ، سیلیکات سدیم، سیلیکات منیزیم، سولفات آلومینیوم و سیلیکاژلهای بی آب شده باشد.                                                                                    

ماده مرطوب کننده

این ماده برای جلوگیری از سخت و خشک شدن خمیر دندان بکار می‌رود. بهترین ماده برای این منظور ، گلیسیرین است، ولی از سوربیتول و پروپان گلیکول و اتیلن گلیکول نیز به عنوان ماده مرطوب کننده خمیر دندان استفاده می‌شود و حدود 20 درصد وزن خمیر دندان را تشکیل می‌دهد.

ماده کف کننده و پاک کننده

این ماده برای امولسیون کردن مواد چسبنده به دندان و کمک به براق شدن دندان به میزان تقزیبی 2 درصد به خمیر دندان اضافه می‌شود. متداولترین آنها عبارت است از: سدیم لاریل سولفات، منیزیم لاریل سولفات، سدیم سینولئات و . .

ماده چسبنده  

برای پیوستن اجزای خمیر دندان به یکدیگر به میزان تقریبی 2 درصد از ماده چسبنده به آن اضافه می‌شود. متداولترین موادی که به این منظور بکار می‌روند، عبارت هستند از: صمغ، کتیرا، آلژینات سدیم، ژلاتین، سدیم کربوکسی متیل سلولز، پلی اتیلن و نشاسته

 ماده شیرین کننده

به منظور شیرین کردن تمیز کننده‌های دندان مواد شیرین کننده همراه با اسانسها به کار گرفته می‌شوند تا این فراورده‌ها را دلچسب و مطبوع کنند. متداولترین آنها عبارتند از سدیم ساخارین ، ساخارین و شکر، استفاده از شکر ممکن است باعث بروز این اشکال شود که ضمن متبلور شدن ، موجب سخت شدن خمیر دندان شود.

ماده مطبوع کننده

برای پوشاندن طعم نامطبوع مواد مصرف شده در تمیز کننده‌های دندان و ایجاد طعم خوب و خوشبو کردن خمیر دندان ماده مطبوع کننده بکار گرفته می‌شود. این مواد عمدتا از اسانسهای خوراکی هستند که عبارتند از: اسانس نعناع صحرایی، اسانس نعناع سبز، منتول، اسانس دارچین، اسانس میخک، متیل سالیسیلات و تیمول

ماده محافظ

مواد محافظ ، مواد ضد میکروبی بوده و خاصیت ضد عفونی کنندگی از خود نشان می‌دهند و عبارتند از: سدیم بنزوات، اسید بنزوئیک، متیل پارابن، اتیل پارابن و ...

ترکیبات فلوئوردار

این ترکیبات باعث استحکام مینای دندان شده و از پوسیدگی آن جلوگیری می‌کنند و عبارتند از: فلوئورید سدیم، فلوئورید قلع، مونو فلوئورو فسفات سدیم و. . .

رنگها

این ترکیبها ، از دسته خوراکی مجاز می‌باشند که به منظور دادن رنگ دلخواه به تمیز کننده‌های دندان اضافه می‌شوند.

ترکیبات دارویی

این ترکیبات ، نقش درمانی داشته و در بعضی موارد به فرمول خمیر دندانهای خاصی اضافه می‌شوند، مانند نمک مضاعف سدیم و مس.

آب

به میزان تقریبی 20 درصد معمولا از آب مقطر یا آبی که درجه خلوص آن نزدیک به آب مقطر باشد، استفاده می‌شود.

مواد متفرقه

این گونه مواد، به منظورهای خاصی که مورد نیاز باشد، مورد استفاده قرار می‌گیرند. مثلا برای جلوگیری از خوردگی لوله‌های خمیر دندان ، موادی نظیر سیلیکات سدیم به خمیر دندان اضافه می‌کنند، یا اینکه برای تثبیت خمیر دندان و جلوگیری از سخت شدن آن ، مقداری تتراسدیم پیرو فسفات به آن اضافه می‌کنند.

سدی در مقابل پوسیدگی

پوسیدگی دندان یکی از شایع‌ترین بیماری‌های عفونی است که در بین اقشار جامعه با هر نژاد، جنس، سن و رده اجتماعی مشاهده می‌شود. کمتر فردی را در جامعه می‌توان یافت که دندان پوسیده یا ترمیم شده نداشته باشد. در علم دندانپزشکی شاخصی برای تعریف سلامت دهان و دندان تعریف شده است که در آن تعداد دندان‌های پوسیده، دندان‌های کشیده شده و دندان‌های ترمیم شده در نهایت عددی را تحت عنوان شاخص مشخص می‌کنند.متاسفانه شاخص در میان کودکان ایرانی بسیار بالاتر از متوسط جهانی است. این بدان معناست که در ایران تعداد دندان‌های پوسیده، پر کرده و کشیده شده کودکان بسیار بالاتر از متوسط جهانی است.فلوراید تراپی یکی از روش‌های مناسب جهت پیشگیری و کاهش پوسیدگی در دندان کودکان است. وزارت بهداشت طرح انجام فلوراید تراپی کودکان را در مدارس و کودکستان‌های کشور اجرا کرده است اما فلوراید چیست، کاربردهای آن کدام است، چگونه استفاده می‌شود و اثر ضد پوسیدگی آن روی دندان چه ساز و کاری دارد؟                                                                                                          

فلوراید؛استحکام دهنده ی دندان

فلوراید یک ماده‌ معد نی طبیعی است که درپوسته زمین وجود داردو در طبیعت به وفور یافت می‌شود. اغلب جهت جلوگیری از پوسیدگی دندان فلوراید را به آب آشامیدنی اضافه می‌کنند.مطالعات نشان داده است احتمال بر ضد پوسیدگی دندانها در افرادی که در سنین رشد آب حاوی فلوراید می‌آشامند، یک سوم افرادی است که آب بدون فلوراید می‌آشامند. هر کس باید هر روز فلوراید مصرف کند. فلوراید نه تنها برای کودکان بلکه برای تمام سنین سودمند است. برخی از مردم فکر می‌کنند که بروز پوسیدگی دندان با افزایش سن امری طبیعی است، ولی آیا می‌دانید که این فکر درستی نیست؟فلوراید ماده اولیه ی ضد پوسیدگى است که به صورت سیستمیک(داخل بدن) و موضعى عمل می کند و به عنوان یک معیار مطمئن و موثر در جوامع بشری براى کاهش شیوع و وقوع پوسیدگى هاى دندان است.در سال های 1946تا 1979 افزودن فلوراید به آب به تنهایى 40 درصد تا 60 درصد موجب کاهش شیوع پوسیدگى در افرادى که از این آب استفاده کرده اند، شد. از سال 1979 تا 1989 ،افزودن فلوراید به آب، 30 درصد شیوع پوسیدگى را کاسته است. به کارگیرى فلوراید روى پیشگیرى از پوسیدگى به صورت افزودن فلوراید به آب، خمیر دندان ها و دهان شویه ها، همچنین استفاده ازنوشیدنى هایى با آب داراى فلورید انجام مى شود.

سه مکانیسم اولیه ی عمل فلوراید روى دندان ها به قرار زیر است:
1- وقتى فلوراید با مینا و عاج دندان تماس مى یابد، با کلسیم و فسفر موجود در آنها فلورو آپاتیت را تشکیل مى دهد و این ترکیبى است که نسبت به هیدروکسى آپاتیت به اسید مقاوم تراست.
2- فلوراید همچنین ترمیم و معدنى شدن مجدد سطح دندان هاى پوسیده را تسریع مى کند و کمک مى کند که روند تخریب معکوس شود و موجب افزایش مقاومت سطح دندان در برابر پوسیدگى شود.
3- در نهایت، فلوراید موجب کاهش اثر تخریبى باکترى های دهان بر دندان می شود که این کار را از طریق تداخل در تشکیل و عملکرد میکروارگانیسم ها انجام می دهد.
وقتى فلوراید در غذا و نوشیدنى مصرف مى شود، وارد جریان خون مى شود و در استخوان ها و دندان ها تجمع مى کند. گردش خون با فراهم کردن فلوراید در بزاق اثر موضعى هم دارد.
مقدار کمى از فلوراید وارد بافت نرم مى شود و باقى مانده آن در بزاق ترشح مى شود.

از دیگر فواید مصرف فلوراید تحکیم ضایعات پوسیدگی اولیه بدون تشکیل حفره و ضد میکروب بودن، و با توجه به این که بزرگسالان در سنین بالا دچار تحلیل لثه شده و با نمایان شدن سطح ریشه دندان در معرض خطر پوسیدگی قرار دارند، مصرف موضعی فلوراید، سطح عریان ریشه را در مقابل پوسیدگی محافظت می‌کند.

منبع فلوراید سیستمیک
منبع اولیه فلوراید سیستمیک، آب فلوریده شده است. غذا و نوشیدنى ها مقدار کمترى فلوراید دارند

.تقویت مینای دندان به‌ واسطه مصرف موادغذایی حاوی فلوراید،صورت می گیرد غذاهای دریایی، چای سبز و چای سیاه تازه ‌دم که بدون قند مصرف شود، منابع غنی از فلوراید هستند.همه سبزیجات به ‌صورت خام و یا نیمه ‌پخته دارای فلوراید هستند، ولی در صورت دریافت حرارت بالا، فلوراید خود را از دست می‌دهند

منابع فلوراید موضعى
منابع فلوراید موضعى شامل خمیر دندان، ژل ها و دهان شویه هاست که روزانه توسط افراد مصرف مى شوند و نیز فلوراید غلیظ شده است که توسط دندانپزشک ها بیشتر به صورت ژل و خمیر به کار مى رود.

افزودن فلوراید به آب

افزودن فلوراید به عنوان یک اقدام بهداشت عمومى توسط انجمن دندان پزشکان آمریکا و انجمن تغذیه آمریکا مورد تائید قرار گرفته است. این انجمن ها، رعایت بهداشت دهان و افزودن فلوراید به آب را برای پیشگیرى از بیمارى هاى دندانى و حفاظت از دندان ها مورد تاکید قرار مى دهند. ورود فلوراید در آب آشامیدنی شهر، میزان پوسیدگی‌های دندان را تا60 درصد کاهش می‌دهد                                                                                                                .
اما علی رغم این تاکید، عده ای مخالف استفاده ی گسترده از فلوراید هستند و مدعى اند افزودن فلوراید به آب و مواد مختلف برای دندان، آزادى انتخاب هر فرد را محدود کرده و خطر ابتلا به ایدز و سرطان را افزایش مى دهد. ولی باید گفت که خطر ابتلا به بیمارى های ناشى از مصرف فلوراید، بى پایه و اساس است.                                          

اثرات مخرب فلوراید در آب آشامیدنی

فلوراید یکی از عناصر معدنی موجود در طبیعت است که از طریق سفره های زیرزمینی وارد آبهای آشامیدنی می شود و غلظت بالای آن می توانند خطراتی مانند کاهش ضریب هوشی کودکان ،پوسیدگی دندان ، تاثیر منفی بر رشد مغز و دردهای استخوانی را منجر شود. فلوراید به لحاظ بهداشتی یک ماده مهم برای سلامتی انسان است، ولی اگر اندازه آن کم زیر ۵.۰ میلی گرم در لیتر و یا زیاد ۱.۵ میلی گرم در لیتر باشد ، برای سلامت بدن بویژه دندانها مضر است. فلوراید بالا باعث می شود تا مینای خال دار در دندان ایجاد شود و هنگامیکه در درازمدت این یون از طریق آب مورد استفاده قرار می گیرد ، نقاط سفید مایل به زرد در مینای دندان تبدیل به رنگ قهوه ای شده و منجر به پوسیدگی دندان می شود. دردهای استخوانی نیز از عوارض فلوراید بالا در آب آشامیدنی است.                                                  

محصولات دندانی فلوراید دار

وارنیش‌های فلوراید

جهت استفاده در کودکان پیش دبستانی، به دلیل راحتی کاربرد و تاثیر برابر با فلوراید موضعی پیشنهاد می‌شود.3- بار کاربرد به فاصله 10 روز‌، با کاربرد 4 ماه یکبار تاثیر مساوی دارد. کاربرد سالی یکبار سودی نمی‌رساند. رنگ آن قهوه‌ای است و پس از 24 -48 ساعت از روی دندان حذف می‌شود.

دهانشویه‌ها و خمیر دندان فلوراید دار

در کودکان زیر 6 سال (مگر با هدف کاربرد سیستمیک) مصرف نشود.

مکملهای خوراکی فلوراید

استفاده در زنان باردار فایده‌ای به دندانهای فرزندان آنها نمی‌رساند در مورد دندانهای دائمی با توجه به غلظت فلوراید آب آشامیدنی تجویز می‌شود.

فلورایدهای موضعی در مطب دندانپزشکی

سبب کاهش پوسیدگی هم در کودکان و هم بالغین و نیز توقف ضایعات می شود. در استفاده موضعی در مطب، ترکیبات حاوی استانوس فلوراید کاهش بیشتری در پوسیدگی‌ها نشان داده‌اند.

روشهای جلوگیری از بلع فلوراید: وضعیت عمومی بیمار، ساکشن قو، کاربرد مقدار به اندازه فلوراید، تعلیم بیمار در خارج کردن آب دهان تا 1 دقیقه بعد از کاربرد

شستن دهان پس از فلوراید تراپی سبب کاهش بلع فلوراید می‌شود ولی رسوب را در ضایعات اولیه می کاهد.

فلوراید موضعی برای استفاده در منزل

خمیر دندانهای فلوراید:

توصیه می شود. می‌توان انتظار 25 تا 35% کاهش پوسیدگی را داشت. AdAاستفاده از خمیر دندانهای با تایید

دو تا سه بار مسواک زدن بهتر از یکبار در روز است.

دهانشویه‌های فلوراید: استفاده از دهانشویه پس از مسواک با خمیر دندان فلوراید، به ویژه قبل از خواب شب توصیه شده است. دهانشویه جایگزینی برای استفاده مطبی فلوراید نمی‌باشد.

ژلهای فلوراید: استفاده از ژل خانگی در کنترل پوسیدگیهای حاد یا با خطر بالا کاربرد دارد. ژل به کمک مسواک قبل از خواب کاربرد دارد. موارد تجویز ژل و دهانشویه شبیه است ولی مزیت آشکاری نسبت به هم وجود ندارد.

مواردی که باید فلوراید تراپی انجام شود

1- کودکان زیر 6 سال موثر در حفاظت از دندانهای شیری و مقاوم سازی جوانه دندانهای دايمی در برابر پوسیدگی.

2- کودکان و نوجوانان 16-6 سال :حفاظت از دندانهای دايمی در حال رویش به خصوص دندانهای آسیا که بسیار در معرض پوسیدگی هستند

3- بزرگسالان فلوراید تراپی در بزرگسالان نیز بسیار موثراست به خصوص در مواردی مانند خشکی دهان (طبیعی یا به علت مصرف دارو)، تحلیل لثه و دندانهای حساس، پوسیدگی حد اقل یک دندان در یک سال اخیر، وجود روکش در دهان، بیماران تحت درمان ارتودنسی و بیماران سرطانی که رادیوتراپی می شوند..

بهترین روش فلوراید تراپی در مطب توسط دندانپزشک و با ژل فلوراید است که بسیار ساده و کنترل شده انجام می گیرد و خطر فلوورزیس (مسمومیت با فلوراید) در این روش وجود ندارد

فلوریداسیون جامعه

1- غلظت مطلوب ، با دمای منطقه متغیر است.

2- فلوریداسیون آب موثرترین روش پیشگیری است.

3- کاهش پوسیدگی بین 50-60 %

مکملهای فلوراید کودکان: (فرآورده‌های فلوراید یا فلوراید ویتامین)

1- وقتی که غلظت فلوراید آب کمتر از 70% بهینه باشد، تجویز می‌شود.

2- نوع همراه با ویتامین در صورت نیاز کودک تجویز می‌شود.

3- میزان تجویز بسته به سن و فلوراید آب دارد.

4- کاهش پوسیدگی بین 50-60 %

ملاحظات کلی در مصرف فلوراید

کودکان زیر 3 سال

1- به دلیل راحتی و منافع آشکار وارنیش سدیم فلوراید استفاده می شود
 2- وانیش پس از 3-4 دقیقه تبدیل به پوشش سختی می شود ، هر 4 ماه یکبار باید تکرار شود
 3- در کاربرد موضعی نباید از تری استفاده کنیم و به صورت 4/1 فکی کار می‌شود. شستشوی دندانی با آب بلافاصله پس از درمان هر کوارانت توصیه می‌شود.
  4- در این گروه سنی از خمیر دندان به اندازه نخود استفاده می‌شود

فلورایدهای سیستمیک

1- فلوریداسیون آب مدرسه، خانه، جامعه
 2- مکمل‌های خوراکی فلوراید

فلوریدهای موضعی در اشکال مختلف

1- کاربرد موضعی در مطب (ژل ، کف یا محلول)
 2- خمیر دندانهای فلوراید
3- فلورایدهای با کاربرد شخصی (دهانشویه ها و پل ها

مراحل کاربرد موضعی

1- استفاده از تکنیک نصف دهان و ساکشن قوی
 2- خشک کردن دندانها با پوار
 3- کاربرد 4 دقیقه ای در صورت پوسیدگی فعال و 1 دقیقه ای در صورت پوسیدگی غیر فعال
 4- کاربرد برای نیمه دیگر دهان
5- بیمار وادار به تخلیه دهان پس از کاربرد می شود. توصیه می شود که تا نیم ساعت بعد چیزی نخورده ،  یا دهانش را نشوید.
دفعات کاربردهای موضعی

1- پوسیدگی حاد: 4 یا 5 بار در طی دوره 4 تا 6 هفته ای ، تکرار کاربرد هر 3 ماه یکبار تا وقتی پوسیدگی‌ها کنترل شود بیمار باید با خمیر دندان فلوراید بلافاصله قبل از فلوراید تراپی مسواک کند.
 2- پوسیدگی های متوسط: کاربرد واحد در فواصل 2 تا 3 ماه
 3- حداقل یا عدم فعالیت پوسیدگی: کاربرد واحد هر 6 ماه

دندانپزشکی ترمیمی در برنامه کنترل

برای بیمارانی که توصیه‌های کنترل پوسیدگی غیر ترمیمی (فلوراید ، رژیم غذایی و کنترل پلاک) را نمی‌پذیرند، ترمیم حتی کوچکترین پوسیدگی پروکسیمالی تجویز دارد. ترمیم این پوسیدگی باعث حفاظت پالپ می‌شود. ترمیم دندان از میکروارگانیسم‌های دهان کاسته و با ایجاد سطح جونده راحت برای بیمار امکان استفاده از غذاهای سخت و پاک کننده را می‌دهد و بطور غیرمستقیم سبب کاهش پوسیدگی می‌شود.

فلوراید تراپی چیست و چه اهمیتی دارد؟

استفاده از فلوراید اهّمیت ویژه ای در کنترل و پیشگیری از پوسیدگی دندان بویژه در سطوح بین دندانی دارد. فلوراید تراپی به معنای کاربرد موضعی فلوراید به صورت دوره ای بر روی دندان های کودکان، به منظور افزایش مقاومت آنها در برابر پوسیدگی است. در این روش دندانپزشک ابتدا دندان ها را با برس و خمیر مخصوص تمیز می کند و سپس فلوراید بصورت ژل یا وارنیش روی دندان ها مالیده می شود. پس از آن، کودک باید چند بار آب دهان خود را خالی کند ولی دهان نباید شسته شود و تا نیم ساعت هم کودک نباید چیزی بخورد یا بیاشامد.

توصیه می شود فلورایدتراپی در مطب، از وقتی که همه ی دندان های شیری رویش یافتند (حدود ۳ سالگی) شروع شود و تا ۲ سال بعد از رویش آسیای دوم دائمی (حدود ۱۴ سالگی) با نظر دندانپزشک ۶-۳ ماه یکبار ادامه یابد. همزمان با فلورایدتراپی در مطب، ممکن است دندانپزشک برای برخی کودکان بالای شش سال که در خطر بالای ایجاد پوسیدگی دندان هستند، کاربرد دهانشویه های فلوراید را در منزل تجویز کند.

فلوراید تراپی در کودکان

مینای دندان که لایه خارجی تاج دندان را تشکیل می دهد از کریستالهای معدنی فشرده تشکیل شده باکتریهای پلاک دندانی باعث از دست دادن مواد معدنی مینا یا دمینرالیزه شدن آن می گردند.

این باکتریها از قند موجود در دهان تغذیه نموده و اسیدهائی تولید می کنند که کریستالهای مینا را در خود حل می نماید.اگر چنانچه مینا مواد معدنی خود را از دست بدهد و آن را دوباره بدست نیاورد پوسیدگی دندانی اتفاق می افتد.

فلوراید به رمینرالیزه شدن مینا کمک نموده و بلورهای آن را مقاوم تر میکند در نتیجه مینای دندان در برابر پوسیدگی مقاوم تر می شود.

عوارض جانبی فلوراید:

استفاده از ميزان بالاي فلورايد به شكل سيستميك، مشابه هر داروی دیگر عوارضی را در بر خواهد داشت، به ویژه در کودکان، مصرف سیستمیک فلوراید باید با احتیاط باشد. علائم مسموميت حاد با فلورايد، تهوع، استفراغ ودرد شكم مي باشد.

مسموميت مزمن(فلوروزيس دنداني): عبارت است از جذب مقادير اضافي فلورايد در طي يك دوره طولاني زمان تكامل دندانها و عامل اصلي آن مصرف آب آشاميدني حاوي مقادير بالاي فلورايد در نوزادان و كودكان طي 6 سال اول زندگي است

در خفيف ترين شكل: فلوروزيس خال يا لكه هاي كوچك سفيد مات روي ميناي دندانها است و با شدت گرفتن آن لكه ها قهوه اي شده و به تدريج فرورفتگي ايجاد می شود.

بلع مقادیر زیاد فلوراید می‌تواند تهوع، استفراغ، فلوروزیس و حتی مرگ بدهد.

توصیه‌هایی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان

در برنامه‌های پیشگیری از پوسیدگی دندان، داشتن رژیم غذایی متعادل، اصلاح منابع و مقادیر کربوهیدرات‌های غذایی و تلفیق بهداشت دهان با شیوه زندگی افراد مورد توجه قرار می‌گیرند. بعد از وعده‌های غذایی باید مسواک زد، دهان را با آب شست یا آدامس(بدون قند حاوی گزیلیتول) را به مدت ۲۰-۱۵ دقیقه جوید. با برنامه‌ریزی و بهداشت مناسب دهان و یک رژیم غذایی متعادل، خطر پوسیدگی زایی به شدت کاهش می‌یابد.                                                           

اعمالی که باید از آنها پرهیز کرد عبارتند از: استفاده فراوان از نوشیدنی‌های شیرین گازدار، خوردن متناوب میان وعده‌های شیرین(شیرینی، شکلات، کاکائو، آب نبات، ژله و...) و نگه داشتن مقادیر زیادی از مواد قندی در دهان طی دوره‌های ممتد. داروهای جویدنی یا مایع بدون نسخه پزشک و خواندن دقیق برچسب دارو به منظور جلوگیری یا کاهش استفاده از چنین محصولاتی مهم است.                                                                                           

کربوهیدرات‌های قابل تخمیر مانند آب نبات، بیسکویت‌ها، کلوچه، چوب شور و چیپس بایستی همراه وعده‌های غذایی خاصی خورده شود. مصرف یک تکه پنیر با هر وعده غذایی، برای کاهش پوسیدگی دندان مفید است.اعمال مربوط به بهداشت دهان از قبیل مسواک زدن، دهان شویی و جویدن آدامس بدون قند بعد از خوردن غذا می‌تواند خطر پوسیدگی دندان را کاهش دهد. مصرف توأم میوه‌ها و پنیر در وعده‌های غذایی، موجب کاهش پوسیدگی می‌شود.   

4.25 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 85% (6 Votes)

ویدیو های تازه

bekhane besharat laminait
151
ارتودنسی

ارتودنسی

مرتب کردن یا ردیف کردن دندان ها، بیشتر افراد فکر می کنند ارتودنسی فقط به خاطر زیبایی انجام می شود، در حالی که این درمان برای سلامتی دهان ضروری می باشد.

ایمپلنت

ایمپلنت دندانی

دندان هایی شبیه دندان های واقعی و طبیعی خود داشته باشید، ایمپلنت ها راه حل ساده تری ارائه میدهند، کاشت دندان روشی جدید برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته

تشخیص

تشخیص

پیشگیری قبل از هرگونه پوسیدگی یا تشخیص مشکلات دهان و دندان، مراجعه منظم به کلینیک دندانپزشکی رویال با برنامه ریزی منظم، متخصصین در کنار شما هستند

ترمیمی و زیبایی

دندانپزشکی زیبایی

تشخیص و درمان ضایعات و پوسیدگی سطوح دندانی اصلاح شکل و رنگ دندانهای جلو و ترمیم شکستگی و بستن فضای بین دندانی، اصلاح طرح لبخند، روکش دندان

معجزه ارتودنسی

امروزه با ارتودنسی زیبایی دندان و ردیف بودن آن تنها به سینما و ستاره ها ختم نمیشود و انحصاری نیست!

به طور کلی درمان های ارتودنسی به دو روش درمان با کمک دستگاه هایی ثابت و متحرک تقسیم میشوند. انواع مختلف درمان های ارتودنسی، بسته به اختلالات دقیق دندان یا فک فرد وجود دارد.

نمونه عکس های قبل و بعد ارتودنسی به شما کمک می کند نه تنها نوع درمان مناسب ارتودنسی خود را پیدا کنید بلکه متوجه خواهید شد در انتها نتیجه رضایت بخشی از درمان ارتودنسی در بر خواهید داشت.

عکس های قبل و بعد از درمان ارتودنسی
قبل از ارتودنسیبعد از ارتودنسی